KASTAV – ODDIH NA KVARNERJU ZA DUŠO IN TELO – INTERVJU – ga. Dolores Kukurin, direktorica TZ mesta Kastav

Ko se boste naslednjič odpravili proti Kvarnerju in jadranski obali, morate vsekakor obiskati tudi zanimivo in zgodovinsko mesto Kastav. To je eno najstarejših mest na Jadranu iz katerega se razprostira čudovit razgled na celotni Kvarner – Reko, opatijsko riviero, Krk, Cres in Učko. Kastav smo obiskali z namenom obiska in predstavitve enega izmed glavnih dogodkov hkrati pa dobili priložnost za informacije iz prve roke o turističnih zanimivostih, dogodkih in možnostih tega unikatnega mesta.

TS-Kastav-1S

Kastav je skriti zaklad Kvarnerja, do katerega najlažje pridete skozi mejni prehod Rupa in reške obvoznice, kjer zavijete na izhod JURDANI-JUŠIĆI in se napotite po stari cesti proti Opatiji. Zelo hitro boste prišli do križišča na katerem zavijete levo in že boste v Kastvu. Vožnja od Ljubljane do Kastava traja približno 1 h 30 min. Sam center Kastava ni dostopen z avtomobilom, vendar imate v bližini na razpolago kar nekaj manjših parkirišč, ki so od centra mesta oddaljeni le 5 minut.

TS-Kastav-4S

Priporočamo vam, da se najprej ustavite na trgu Fortica, ki ponuja enega najlepših razgledov na Kvarner. Okoli trga pa je veliko lepih kavarn in restavracij z domačo hrano in prav v vsaki imate zares veliko in kvalitetno ponudbo.

TS-Kastav-6S

Mi smo prišli u Kastav zaradi njihovega najzanimivejšega dogodka Kastav Aktiv Vikend. V vikendu od 7. do 8. aprila je potekala »Kastavska biciklijada«. Začela se je v soboto ob 9h z zborom pri Oštariji Fortica. Načrtovana je 40-kilometrska kolesarska pot, ampak za tiste manj pripravljene je na voljo tudi krajša, 25-kilometrska. Po vožnji so kolesarji uživali v gastronomskih umetnijah Oštarije Fortica. V jutranjih urah smo lahko videli mnoge kolesarje in kolesarke vseh starosti, ki jih je ob veselem vzdušju na zbirališči na Fortici pričakal tudi prelep sončen dan. V nedeljo, 8.4., je bil na programu še vodeni sprehod po gozdovih Loze in Lužine ter »Ocenjevalno srečanje vinarjev Kastavščine«.

TS-Kastav-2S

Med čakanjem na vrnitev kolesarjev, smo izkoristili priložnost za pogovor z go. Dolores Kukurin, direktorico Turistične skupnosti mesta Kastav, ki naravnost obožuje svoje mesto in je glavni pobudnik vseh aktivnosti, ki so postavile Kastav na turistični zemljevid Kvarnerja in Hrvaške. Dolores nam je z velikim zadovoljstvom predstavila svoje lepo mesto in njegovo bogato zgodovino ter najavila dogodke, ki nas tekom sezone pričakujejo v Kastavu.

1. Dolores, kaj moramo nujno videti v Kastvu?

Zgodovina mesta Kastav na Kvarnerju je zelo pestra, saj se že v arhitekturi čuti velik pomen zgodovine in dediščine, tako da vam najprej priporočamo obisk Muzejske zbirke Kastavščine. Muzej je manjši, zato ga zlahka umestite v svoj obisk, saj vam ne bo vzel preveč časa. Hkrati vam bo vodič še dodatno popestril ogled z zgodbami urbanih legend pa tudi o usodah posameznikov in družin. Kot zanimivost moramo tako omeniti ostanke cerkve Crekvina, ki ležijo na vrhu mesta. Legenda pravi, da bi naj to cerkev morali pomagati graditi vsi prebivalci, med drugim tudi vdova z majhnimi otroci. Ker je prosila, da bi lahko drugje služila kruh, so jo zaradi ugovarjanja bičali. Zaradi tega naj bi cerkev preklela in ta naj bi se ob gradnji sproti rušila ter je zato do danes ostala nedokončana.

TS-Kastav-7S

Če boste v mestu ravno na prvi petek v mesecu, se ob petih oglasite pri pekarnici Idičina peknjica, kjer je najstarejša krušna peč v Kastavščini in poskusite tisti pravi domači kruh s hrustljavo skorjo in kot pena mehko sredico. Namažite ga z mastjo in začinite s sladko papriko ter z malo soli. Miniaturen muzej Osojnakova kotlarija je bil nekoč delavnica izdelave bakrenih kotlov. Sprehodite pa se še lahko do lokalnega muzeja – Vikotova bačavarija (stari vinski sodi), ki se nahaja v bližini “Idičine peknjice” in kjer bo kmalu možna degustacija vin in domačih rakij s prigrizkom.

TS-Kastav-10S

2. Povejte nam kaj o kastavski kulinarični ponudbi?

V Kastavu resnično poskrbijo za razvajanje vaših brbončic. Za slow food in umirjeno vrhunsko gastronomsko ponudbo priporočamo restavracijo Kukuriku. Za izvrsten kulinarični užitek priporočamo tudi bistro Mala riba, ki je sicer izven strogega centra mesta, vas bodo pa vsekakor pritegnili s svežimi morskimi specialitetami. Če si zaželite pice, vas lahko usmerimo v Pizzerijo Rustica, kjer boste uživali tudi v prijetnem ambientu. Ljubiteljem mesnih jedi priporočamo tudi Bistro Loža. Mesto sicer nudi ponudbo za vse okuse. Okrepčate se lahko tudi v Oštariji Fortica v centru mesta in v nekaterih restavracijah malo izven centra (Restaurant Bonaca, Restoran Villa Mira in Banjalučki čevap). Po sprehodu po starem mestnem jedru pa si vsekakor privoščite odmor za kavico v kateri izmed kavarn.

TS-Kastav-8S

3. Dolores, katere dogodke je vredno obiskati v nadaljevanju sezone?

Dogodki v tem mestecu potekajo skozi vse leto, največ pa jih je seveda od pomladi do konca jeseni. Pustovanje se prav posebno praznuje tudi v Kastavu. Podobno kot kurenti, so pri nas halubajski zvončarji, ki z zvonjenjem odganjajo zimo.

Ocenjevalno srečanje vinarjev Kastavščine z zaključno prireditvijo poteka vsako leto na prvo nedeljo za veliko nočjo. Druženje je nastalo z namenom ohranjanja stoletne vinogradniške in vinarske tradicije kraja ter avtohtone vrste vina, imenovane belica. Na teh dogodkih pa lahko ob vinu poskusite tudi tradicionalne jedi Kastavščine.

TS-Kastav-13S

Poleti mesto oživi s svojim kulturnim dogajanjem. Lahko se udeležite mnogih festivalov, predvsem glasbenih. Kastafsko kulturno leto  mesto spremeni v pravi multikulturni center. Zelo obiskana in cenjena sta tudi Festival kitare ter Kastav Blues Festivalnajvečji hrvaški blues festival, ki je nastal v čast »Philadelphie« Jerryja Ricksa. Jerry Ricks je pred leti obiskal Kastav, mesto pa mu je bilo tako všeč, da se je kar priselil in ostal. Domačini so ga ljubkovalno klicali »črni Kastavec«, saj je v mestu igral domačinom, ki so ga imeli zares radi. Žal je že pokojni in je tudi v Kastavu pokopan, festival pa je tako posvečen njemu v čast. Iz vseh koncev sveta prihajajo izrazit svoj poklon na oder festivala največja imena bluesa. Organizatorji se resnično trudijo, da je festival primeren tudi za vse ljubitelje glasbe, ne le za strastne navdušence nad bluesom.

TS-Kastav-11S

Omeniti velja še dogodek »Bela Nedeja«, ki poteka vsak prvi vikend v oktobru. Na njem se degustira sveža mlada belica, domače kastavsko belo vino. Bela Nedeja se prireja v čast mladega vina in je zgodovinski ter kulturni dogodek za Kastav. Pod svojim imenom združuje sejem vina, predstavitev starih kastavskih obrti, bogato gostinsko ponudbo in zanimive kulturne prireditve.

4. Kaj priporočate ljubiteljem aktivnih počitnic?

Kastav je majhno mesto na 365 metrih nadmorske višine, ki poleg čudovitega razgleda na Kvarner in izredno dragocenega starega mestnega jedra, skriva tudi lepa gozdova Loze in Lužine, ki ponujata številne priložnosti za aktivnosti na prostem. Zato je prvi aprilski vikend namenjen odpiranju aktivne sezone in uživanju v družbi kolesarskih in pohodniških navdušencev.

TS-Kastav-14S

Kastav je izvrstno izhodišče za aktiven oddih, večurne sprehode in uživanje v razgledih po okolici. Tako se za nedograjeno cerkvijo dostopa do Evropske poti E6. To je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Jadrana do Baltika. Če bi torej od prvega koraka izza Crekvine hodili neprekinjeno, bi tako prišli do Baltskega morja! Zanimivo, kajne? Sprehodite se lahko tudi po treh pešpoteh v bližnji okolici, ki se imenujejo Srna, Zajec in Polž ter so skrbno označene z markacijami. Na poti boste poleg sprehajalcev in pohodnikov srečali tudi precej tekačev, kolesarjev in tudi nekaj jezdecev. V mestu je možna izposoja koles v mestu, lahko pa tudi zajahate konja, saj je ranč Sivi vrabac ob sami pešpoti približno 350 metrov od Crekvine. Prospekt pešpoti lahko dobite v turistični pisarni v centru mesta.

TS-Kastav-9S

 

Za kolesarje so pripravili tudi aplikacijo BikeRijeka (Google PlayiTunes), v katero je vključenih 40 kolesarskih poti. V Kastvu prirejajo tudi številne rekreativne kolesarske prireditve.

4. Dolores, kje pa se je nabolje namestiti v Kastavu?

TS-Kastav-3S

V Kastvu imamo vrhunski hotel Kukuriku, ki se nahaja v starem mestnem jedru in ponuja namestitev v 15-tih čudovitih sobah. Poleg tega pa imamo tudi 600 ležišč v apartmajih in počitniških hišah z bazeni in Villo Mira, ki nudi namestitev v 12-tih sobah.

TS-Kastav-16SG

Za prijeten klepet in namenjen čas se najlepše zahvaljujemo ge. Dolores Kukurin ter ji želimo še naprej uspešno nadaljevanje turistične sezone.