“KANTUNI” – IZLET NA OTOK RAB

Vsak mesec v letu je čudovit na svoj način, a če bi zares morali izbrati, bi za svoj najljubši mesec izbrali junij. To je namreč mesec, ki oznanja začetek poletja in prebujanja narave poleg tega pa ni ravno znan po večjih navalih ljudi, kar je tudi prednost. In kam iti na podaljšan praznični vikend, hkrati pa vseeno preživeti kar se da malo časa na cesti?

rab-blog-kantuni-18S

Ker že dolgo spremljamo dogodke in razvoj ponudbe na otoku Rabu smo se odločili, da se tudi sami udeležimo zanimivega dogodka pod imenom »Kantuni«. Pa začnimo seveda na začetku poti…

kantuni-1SK

V soboto smo se odpeljali iz Ljubljane in po stari cesti mimo Kočevja in Broda na Kupi brž prišli do Crikvenice, kjer smo se prvič ustavili in posladkali v enem od najboljših barov na tem delu Kvarnerja – Galeriji Toš – in poskusili njihove vrhunske tortice, ki jih seveda priporočamo tudi vam, ko boste v bližini. Po kratkem postanku smo se napotili naprej proti Senju in nadaljevali svojo pot do Stinice, novega trajektnega pristanišča za otok Rab. Malo nas je sicer prestrašila večja kolona avtomobilov, a so velikanski trajekti Rabske plovbe, ta strah hitro pregnali.

rab-blog-kantuni-2S

Ko smo stopili na Rab nas je najprej prevzel čudovit vonj po otoškem rastlinju. Takoj smo odšli na mikavnejšo, južno stran otoka, kjer se razprostira prelep pogled na starodavno mesto Rab, ki ponosno stoji na svojem mestu že stoletja. Mnogi turisti, seveda pa tudi domačini in pomorci že dolgo uživajo v njegovi vzvišeni lepoti.

rab-blog-kantuni-15S

Na cilju smo se namestili v hotelu Carolina, blizu Suhe punte, ki ponuja solidno namestitev, jeseni pa jo čaka še popolna prenova po kateri bo nivo kvalitete še višji. Brž smo se odpravili do centra mesta, ker se je dogodek »Kantuni« že začel.

rab-blog-kantuni-16S

Po kratkem raziskovanju centra mesta, smo se napotili proti pomolu, ki se nahaja v parku Sv. Marina, kjer je potekal prvi »Kantun«. Takoj, ko smo vstopili nas je pozdravil čudovit prizor – prijeten, topel ambient, obogaten z lepo razsvetljavo, stilskimi mizami ter stoli, visečimi vrečami, pišem morskega zraka in zvoki evergreenov, v izvedbi mladih glasbenikov.

rab-blog-kantuni-19S

Kljub odličnemu vzdušju smo se vseeno odločili, da se čez čas odpravimo naprej in pogledamo še kakšen »Kantun«. Sprehodili smo se skozi kamnite ulice starodavnega mesta dokler nismo prispeli na znamenito »Pjaceto«. Tudi tu nas je pričakala izvrstna glasba, le da so bili tokrat to znani hiti domačih glasbenikov (Gibonni, Oliver…).

rab-blog-kantuni-17S

Seveda smo ob tem pohajkovanju tudi kmalu postali lačni, vendar nismo želeli pokusiti le čevapčičev in pleskavic, ki jih najdete v izobilju, ampak kot se spodobi kakšno zanimivo in tipično domačo jed. Na koncu smo se odločili za »šuljčiće«, domačo, enostavno jed narejeno iz praženega testa, pršuta in slane ribe.

rab-blog-kantuni-11S

Po krepkem spancu smo naslednji dan začeli z ogledom čudovitega mesta Rab. Z vsakim novim korakom nas je mesto dobesedno vsrkalo vase in presenetilo s svojo bogato zgodovino, arhitekturo in tradicijo.

rab-blog-kantuni-1S

Naprej smo si ogledali t.i. »Vidikovac«, od koder se razprostira izjemen pogled na rabske zvonove in tudi na samo mesto Rab. Kasneje smo se odločili obiskati tudi sedež združenja SAMOSTRELIČARA, varuhov tradicije samostrelov in viteških iger, ki so že dolgo časa pomemben del otoške dediščine.

rab-blog-kantuni-13S

Obiskali smo tudi hišo rabskih tort, katere obisk priporočamo toplo priporočamo predvsem seveda tistim bolj sladkosnednim med vami. V tej hiši namreč rabski gastronomi pripravljajo edinstveno domačo specialiteto – rabsko torto – ki je poznana tudi zaradi svoje posebne spiralne oblike in, ki jo seveda lahko tudi tam kupite in se posladkate.

rab-blog-kantuni-9S

Po vsem tem potepanju po mestu, nam je že pošteno krulilo v želodcu zato smo si zaželeli poskusiti tudi kakšno sodobno rabsko jed, in čeprav je na Rabu veliko vrhunskih restavracij pa le ena izmed njih nosi oznako Kvarner Gourmet – restavracija Villa Hotel Barbat. Izvrsten ambient in visoka profesionalnost sta glavni značilnosti, ki krasita to odlično restavracijo, poleg tega pa leži na zelo dobri lokaciji ob morju, kar ji daje še dodaten čar.

rab-blog-kantuni-5S

Ob izbrani ponudbi smo se na koncu odločili za sipino rižoto, kozice v paradižnikovi omaki, hobotnico in za posladek še sladoled s tartufi ter bučnim oljem in limonin sorbet.

rab-blog-kantuni-4S

Za konec potepanja po Rabu smo se, ker je otoška ponudba primerna za vse starostne skupine in različne interese, odločili, da si ogledamo Rab tudi z njegovega najvišjega vrha Kamenjaka (408m nadmorske višine). S te točke se razprostira pogled na celoten Kvarner, ki zares jemlje sapo.

rab-blog-kantuni-10S

V Slovenijo smo se, veseli in zadovoljni od zares pestrega izleta, vrnili tokrat po avtocesti mimo Žute Lokve in Bosiljeva proti Metliki. Komaj čakamo, da spet ponovimo takšen odličen izlet, vam pa priporočamo, da tudi sami obiščete Rab in se prepričate o njegovih lepotah.

rab-blog-kantuni-3S