BAKAR BIKE – PO POTI FRANKOPANOV

Bakar Bike – Po poti Frankopanov, »biciklijada«, ki je že šestič potekala od Bakra proti Kraljevici in Hreljinu je bila razlog, da smo obiskali Bakar, enega najstarejših mest na Jadranu. Če ste stalni obiskovalec in dober poznavalec Hrvaške, ste zelo verjetno že slišali za Bakar, a razen tega o njem verjetno kaj več ne bi znali povedati. Pod imenom Bakar se skriva mesto bogate zgodovine in kulture, mesto pomorske tradicije in pomorskih kapetanov in nenazadnje mesto, ki  ga je že leta 1778 cesarica Marija Terezija proglasila za svobodno mesto. Leto kasneje mesto dobi status kraljevskega mesta, cesarica pa mu dodeli grb, avtonomijo in cerkveni patronat. Smo pritegnili vašo pozornost?

bakar-2SK

In če vam še razkrijemo, da se ime mesta v današnji obliki prvič pojavi v Vinodolskem zakoniku že leta 1288 in da so z  njim upravljale mogočne družine Frankopan in Zrinski ter, da je staro mestno jedro spomenik kulture, smo upamo v vas prav gotovo vzpodbudili željo, da še sami raziščete ta prečudoviti kvarnerski kraj.

bakar-15SK

Zahvaljujoč prizadevni upravi in profesionalnosti osebja, ki je zadolženo za turistični razvoj, Bakar zadnja leta uspešno okreva po brutalnem industrializacijskem udarcu, ki ga je doživel koncem prejšnjega stoletja. V celem letu se tako zvrsti veliko zabavnih dogodkov, osnovanih na kulturi in tradiciji. Velika pozornost je namenjena aktivnostim na prostem, saj se mesto razprostira na ogromnem področju velikem kar 12.560 ha in obsega 9 naselij v zaledju: Hreljin, Praputnjak, Škrljevo, Zlobin in sam Bakar. Več nam bo o vsem tem v nadaljevanju povedala direktorica TS Bakar ga. Sonja Jelušić Marić. Pred tem pa se še malce posvetimo »biciklijadi«.

bakar-5SK

Bakar se je 24. maja prebudil v soncu in v prekrasnem vremenu. Bilo je prav prijetno gledati kako iz vseh smeri prihajajo avtomobili s kolesi, iz njih pa izstopajo nasmejani kolesarji, ki so prišli uživati v kolesarjenju po lepi obmorski stezi  in se tudi nekaj naučiti o zgodovini tega kraja.  Ob tem smo spoznali dva simpatična Marjana – enega iz Murske Sobote, drugega iz Ljubljane, s koreninami na Kvarnerju in v trenutku je bilo nekako lažje. Oba sta nam pri največjem vzponu pomagala s spodbudnimi besedami, za kar se še enkrat iskreno zahvaljujemo.

bakar-13SK

Profesionalnost organizatorja iz Turistične skupnosti Bakar in ekipe Promotiv Outdoor Team je bila na vrhunskem nivoju. Zbralo se je okrog 50 ljubiteljev kolesarstva in narave in okrog 10.ure smo v spremstvu policijskega vozila krenili proti sosednji Kraljevici. To je bilo le rahlo ogrevanje za tisto kar je sledilo. Po premoru v Kraljevici, kjer nam je kustosica muzeja ga. Jelena Mateševac predstavila kraljeviški Kaštel, smo se osvežili z vodo in krenili proti malce zahtevnejšemu vzponu od morja do nadmorske višine 700m.

bakar-6SK

Sonce je medtem pripekalo in temperatura se je kar občutno dvignila, kar je dokaj neobičajno za to obdobje na Kvarnerju. Vzpon na Križišće je bil za nas amaterje kar zahteven, a je bil trud poplačam nad Križišćem s čudovitim pogledom na Kvarner. Organizatorji so nas neprestano bodrili – gasilci z vodo, bananami, energijskimi ploščicami, s policijskim spremstvom in včasih nam je bilo že kar nerodno ob vsej pozornosti, a smo se odlično počutili. Podpora ekipe BK Team Rodeo je bila neprecenljiva. Nekateri smo hitro ugotovili, da se je za tako vožnjo vendarle potrebno malce pripraviti tekom leta, a smo zdržali s pomočjo kolegov in njihove vzpodbude ter si globoko obljubili, da za naslednjo sezono malce bolje pripravimo svoje noge in tako organizatorju olajšamo delo.

bakar-10SK

Spust do Bakra je poplačal vse napore. Višina, ki smo jo pridobivali ure, je sedaj s spustom splahnela v desetih minutah. TS Bakar nam je na cilju privoščila še en počitek z degustacijo poznane bakarske vodice, penine, ki jo je pila že Marija Terezija, danes pa se uspešno vrača na bakarske kamnite terase. Ob koncu nas je v bakarskem Kaštelu pričakalo še odlično kosilo ter podelitev nagrad najboljšim. Z novopečenima prijateljema Marjanom in Marjanom pa smo zaključili, da smo si pošteno zaslužili tudi to, kar vidite na spodnji sliki. Toplo vam priporočamo opisano pot, a ne ponovite naše napake in vendarle pred tem naredite nekaj manjših vzponov, da vas ne izdajo noge. Vidimo se naslednje leto v Bakru!

bakar-11SK

Na koncu bi vam radi še predstavili go. Sonjo, direktorico TS Bakar. Zahvaljujoč njej se Bakar zadnja leta vrača na mesto, ki mu v hrvaškem turizmu zares pripada. Preberite kaj nam je povedala.

bakar-1SK

  1. Sonja, predstavite nam Bakar z nekaj besedami?

Bakar s svojo čudovito in bogato zgodovino privablja vse več obiskovalcev željnih raziskovanja. Čeprav je Bakar še vedno skriti biser, sem prepričana, da bodo številne investicije v obnovo kulturne in zgodovinske dediščine prispevale k turističnemu razvoju Bakra, številni projekti in prizadevanja pa, da bodo privabili številne nove turiste.

  1. Kaj bi slovenskega gosta lahko motiviralo, da obišče in doživi v Bakru?

Bakar svojim gostom ponuja številne možnosti preživljanja prostega časa, še vedno pa je najbolj pomembna njegova kulturna in zgodovinska dediščina, in sicer Frankopanski in Hreljinski grad, cerkev sv. Andrija s katakombami, turška in rimska hiša, znani bakarski »prezidi« in penina »Bakarska vodica«, neizogibni »baškoti« ter bogata pomorska tradicija. Slovenske goste bo vsekakor navdušil čudovit oltar znanega slovenskega slikarja Metzingerja, ki se nahaja v cerkvi Sv. Margarete. Po drugi strani pa Bakar ponuja tudi številne priložnosti za aktivne počitnice. Od raziskovanja  narodnega parka Risnjak in osvajanja njegovega vrha Risnjak (1528m), ki se nahaja na območju mesta Bakar, do rekreacije na številnih pohodniških poteh in na več kot 160 km kolesarskih stez. Pred kratkim je bila prav tako urejena učna pot “Ponikve”, kjer ste lahko priča enemu najbolj zanimivih kraških pojavov na tem področju – presihajočem jezeru – , ki se hitro pojavi in tudi izgine. Poleg tega, vsako leto Bakar pripravi veliko zanimivih dogodkov, ki vsako leto privabijo vse več obiskovalcev in so odličen motiv za obisk.

bakar-7SK

  1. Lahko tekom sezone pričakujemo še kakšno zanimivo dogajanje v Bakru?

Seveda, svojim gostom poskušamo ponuditi številne in raznolike dogodke skozi vse leto,  v kratkem pa sledi največji in najbolj znani dogodek »Margaretino leto«, ki se bo začel 23. junija in bo potekal vse do 28. julija. Gre za prireditev, ki ponuja številne dogodke pod geslom “mešanica raznolikosti za vse”, kjer bo vsak obiskovalec našel nekaj zase. Prireditev se bo začela s svečano otvoritvijo, in sicer z brezplačnim vodenjem skozi znamenito preteklost družine Frankopan. Vsi zainteresirani se boste tako lahko pridružili znani vodički Ivi Sillo iz Zagreba, ki vas bo popeljala na »Sprehod skozi zgodovino – Frankopanski dan«.

  1. Kakšne so namestitvene možnosti?

Trenutno se na našem območju nahaja Planinski dom Risnjak, ki ima na voljo 43 postelj in zasebne nastaniteve s 380 posteljami.  Prav tako je v teku izgradnja poslovnega hotela v industrijski coni Bakar in rekonstrukcija hotela Jadran v Bakru, kar bo zagotovo prispevalo k nadaljnjemu razvoju turizma, ki je še vedno v svojih začetkih, predvsem zaradi težke industrializacije, ki je koncem 20. stoletja prizadela Bakar.

bakar-12SK