IDEJE ZA IZLET: Smiljan – Spominski center »Nikola Tesla«

Že veste kam na potem čez vikend? Spominski center „Nikola Tesla“ je pravi naslov za odličen družinski izlet.

Spominski center Nikola Tesla je kulturno-zgodovinska znamenitost in muzej, ki se nahaja v Smiljanu na Hrvaškem, in se nahaja v rojstni hiši Nikole Tesle, enega najpomembnejših svetovnih raziskovalcev električne energije in izumiteljev.

V spominskem centru »Nikola Tesla« si lahko obiskovalci ogledajo »svet genija«, ki je prav tam začel svoje prve raziskave, ki so spremenile svet.

DSCF0524

Stalna razstava v Teslini rojstni hiši je podprta z dokumentarnim gradivom, ki je bilo do tedaj večinoma neuporabljeno. S sliko, besedo in zvokom je predstavljena življenjska pot in genialnost velikega izumitelja. S pomočjo sodobne tehnologije lahko obiskovalci prepotujejo skozi Teslino življenje in čas v katerem je živel. V potoku, ki teče skozi hišo, je postavljena Teslina turbina, med dvema platformama pa pluje maketa robotizirane ladje, ki predstavlja prikaz brezžičnega upravljanja na daljavo s pomočjo radijskih valov.

P1010067

Zanimiv je tudi prikaz 900-tih Teslinih patentov. V sklopu objekta se nahaja tudi predstavitvena soba, trgovina s spominki in otroško igrišče, kjer so vse igrače izdelane kot izumi Nikola Tesle. V Centru si obiskovalci lahko ogledajo pol urni dokumentarec o Teslinem življenju.

Del tematskega parka – spominskega centra »Nikola Tesle« predstavljajo njegova rojstna hiša, gospodarska stavba in cerkev svetih apostolov Petra in Pavla. Spominski center je proglašen za najboljšo kulturno ustanovo na Hrvaškem.

Več na: www.mcnikolatesla.hr/